Een veelgebruikte term: wat zijn antioxidanten eigenlijk?

Een veelgebruikte term: wat zijn antioxidanten eigenlijk?

Antioxidanten zijn tegenwoordig erg populair als voedingssupplement. Misschien heb je al gehoord van vitamine C, vitamine E, mangaan, koper, vitamine B2, selenium, zink en carotenoïden zoals bètacaroteen. Maar wat hebben deze stoffen met elkaar gemeen? Wat doen ze nu eigenlijk voor je gezondheid? 

Hoe werkt een antioxidant? 

De naam zegt het al: antioxidanten helpen bij oxidatieve schade. Maar wat is oxidatieve schade precies? Het is het gevolg van de aanwezigheid van agressieve deeltjes, ook wel vrije radicalen genoemd, die schade kunnen aanrichten aan je cellen en weefsels, inclusief je DNA. 

Vrije radicalen ontstaan tijdens de normale stofwisseling, maar ook door factoren zoals zonlicht, ontstekingen en roken. Deze deeltjes zijn erg instabiel en kunnen je cellen beschadigen. Antioxidanten maken deze vrije radicalen onschadelijk, waardoor je cellen en DNA beter beschermd zijn. 

Wat zijn vrije radicalen? 

Moleculen bestaan uit atomen, en elk atoom heeft een positief geladen kern met daaromheen negatief geladen elektronen. Vrije radicalen zijn moleculen die één of meer elektronen missen. Dit maakt ze instabiel, en ze zullen snel met andere stoffen reageren om een elektron ‘af te pakken’. Dit kan leiden tot verdere instabiliteit en zelfs schade aan DNA. 

In de biologie zijn deze reactieve deeltjes belangrijk, maar in overmaat kunnen ze schadelijk zijn. Bijvoorbeeld, ze kunnen mutaties in DNA veroorzaken of ontstekingsreacties op gang brengen. 

Antioxidanten: de beschermers 

Gelukkig hebben antioxidanten de unieke eigenschap om elektronen af te staan zonder zelf instabiel te worden. Hierdoor neutraliseren ze de vrije radicalen en beschermen ze je cellen.  

Waar vind je antioxidanten? 

Je krijgt voldoende antioxidanten binnen door gezond en gevarieerd te eten. Vooral groenten en fruit zijn rijk aan deze nuttige stoffen. Bovendien worden antioxidanten soms toegevoegd aan voedingsmiddelen om de houdbaarheid te verbeteren. Dit zie je op het etiket, bijvoorbeeld als vitamine C (ascorbinezuur) of E300. 

Wanneer extra antioxidanten slikken? 

Als je vermoedt dat je niet genoeg gezonde voeding binnenkrijgt, of als je je zorgen maakt over de hoeveelheid vrije radicalen in je lichaam, kan het nuttig zijn om een supplement met antioxidanten te overwegen. Denk hierbij aan vitamine C, vitamine E, koper, mangaan of zink. Maar let op: houd je aan de aanbevolen dagelijkse dosering. Te veel antioxidanten kunnen ook schadelijk zijn! 

Met de juiste balans in voeding en eventueel de toevoeging van supplementen, kun je jouw gezondheid en vitaliteit ondersteunen. Zorg ervoor dat je goed voor jezelf zorgt, zodat je optimaal kunt blijven genieten van het leven!