Voor jou uitgezocht: Hoeveel vitamine K2 zit er in kaas?

Voor jou uitgezocht: Hoeveel vitamine K2 zit er in kaas?

In de Nederlandse keuken is kaas één van de belangrijkste voedingsbronnen van vitamine K2. Dat feitje is al een uitstekende reden om hier eens dieper naar te kijken. We hebben de literatuur doorzocht, op zoek naar antwoorden die jou kunnen helpen!

Wat is vitamine K2?

Vitamine K2 is een groep van verschillende stoffen die ‘menachinon’ worden genoemd. De bekendste vormen zijn MK4 en MK7. De MK7-vorm is bijzonder interessant, omdat deze het meest stabiel is en langer in je lichaam blijft dan MK4. Wil je je vitamine K2-spiegel opbouwen? Dan is vitamine K2-MK7 de beste keuze.

Hoeveel vitamine K2 heb ik nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K is vastgesteld op 75 microgram. Deze hoeveelheid betreft zowel vitamine K1 als K2 en is vastgesteld door de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA). Maar voor de gezondheid van je botten zijn wetenschappelijke studies die aantonen dat 180 microgram vitamine K2-MK7 per dag effectiever is. Daarom bevatten veel producten voor de botten deze hoeveelheid en vorm.

Hoeveel vitamine K2 zit er in een plakje kaas?

In een studie uit 2018 werd onderzocht hoeveel vitamine K er in verschillende soorten Nederlandse kaas zit. De resultaten werden uitgedrukt in nanogrammen vitamine K per gram kaas. Een nanogram is een duizendste microgram, dus er zitten verrassend veel vitamines in kaas!

  • Vitamine K1: De hoeveelheid varieerde van 4,9 nanogram per gram in halfvolle kwark tot 46,8 nanogram in Loverendale kaas van rauwe melk.
  • Vitamine K2: De waarden varieerden van 94 nanogram per gram in volle kwark tot maar liefst 789 nanogram per gram in Jersey kaas van rauwe melk.

Een flinke plak kaas (30 gram) bevat dus in Jersey kaas ongeveer 23,7 microgram vitamine K2, waarvan 1,2 microgram vitamine K2-MK7.

Biologische beschikbaarheid van vitamine K2 in kaas

Een recente Deense studie onderzocht niet alleen de vitamine K-inhoud, maar ook de biologische beschikbaarheid. Dit is belangrijk, omdat niet alle vitamine K die in kaas aanwezig is, ook door je lichaam kan worden gebruikt. Vitamine K is lipofiel, wat betekent dat het beter oplost in vet dan in water.

In de studie bleek dat vitamine K2-MK7 in veel kaassoorten niet biologisch beschikbaar was. In slechts één soort, Danablu kaas die 8 maanden had gerijpt, was de MK7-variant goed beschikbaar. Hiervan kon ongeveer 58% daadwerkelijk door je lichaam worden opgenomen.

Conclusie

Het is dus de vraag of het eten van veel kaas daadwerkelijk bijdraagt aan je vitamine K2-MK7-spiegel voor een goede botgezondheid. Wij denken dat er behoefte is aan verder onderzoek naar de biologische beschikbaarheid van vitamine K-varianten in Nederlandse kaassoorten.

Gelukkig bevat kaas veel andere belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten en calcium. Calcium is eveneens cruciaal voor sterke botten.

Om je vitamine K2-MK7 op peil te houden, kun je supplementen gebruiken. Op die manier ben je er zeker van dat je voldoende biologisch beschikbare vitamine K2 binnenkrijgt, wat van belang is voor je botgezondheid.

Synofit Calcium Plus: de ideale ondersteuning voor je botten

Synofit Calcium Plus is speciaal ontwikkeld voor iedereen die zijn botten gericht wil ondersteunen. Deze formule combineert krachtige ingrediënten die samen bijdragen aan sterke botten en je algehele vitaliteit:

  • Calcium uit rode alg: Een plantaardige bron van calcium die je lichaam makkelijk opneemt.
  • Magnesium: Ondersteunt je spieren en bevordert de opname van calcium.
  • Vitamine D: Essentieel voor de opname van calcium in je botten.
  • Vitamine K: Zorgt ervoor dat calcium terechtkomt waar het nodig is: in je botten.

Met Synofit Calcium Plus kies je voor een formule die is afgestemd op de behoeften van jouw lichaam.

Gebruiksadvies: Neem dagelijks twee softgels Synofit Calcium Plus om je botgezondheid optimaal te ondersteunen.